İTSO’da Telekonferans Yöntemiyle Nefes Kredisi Bilgilendirme toplantısı yapıldı

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Paylaş

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen Nefes kredisi bilgilendirme toplantısına, Denizbank Çukurova Bölge Müdürü Engin Eskiduman, Denizbank Çukurova Bölge Kobi Satış müdürü Kemal Odabaş, Denizbank Çukurova Bölge Kobi Satış yönetmeni Özlem Gülsoy, Denizbank İskenderun Şube Müdürü Ayhan Çimer, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan yardımcıları Muhsin Yeter, Mahir Taner ve İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Tennioğlu katıldı. İTSO yönetim kurulu üyeleri de Telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya canlı olarak cep telefonları ile bağlandılar.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Nefes Kredisi bilgilendirme toplantısı hakkında açıklamalarda bulunarak; “Üyelerimizin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla, geçtiğimiz dönemlerde ülke genelindeki oda ve borsaların da önemli katkılarıyla gerçekleştirilen Nefes Kredisi projesi yeniden hayata geçirilmektedir. Krediye ilişkin protokol, 27 Nisan 2020 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu tarafından imzalanmıştır. 27 Nisan 2020 tarihinden itibaren, Denizbank’ın tüm şubelerine kredi kullanımı için başvuru yapılmaya başlanmıştır. Hâlihazırda Denizbank ile başlayan nefes kredisi projesine,/ ilerleyen günlerde kamu bankalarının da dâhil edilmesi planlanmaktadır. 2020 yılı Nefes Kredisinin detaylarına ilişkin, birtakım hususları kısaca sizlerle paylaşmak isterim.
Üyelerimizce kullanılacak kredi, 2020 yılının sonuna kadar anapara ve faiz ödemesiz, 2021 yılında 12 ay eşit taksitli geri ödemeli olmak üzere, toplam en fazla 20 ay vadeli olmaktadır. Kullandırılacak kredinin brüt faiz oranı %7,5 olarak belirlenmiştir. Daha çok sayıda üyemizin faydalanabilmesi için, kredinin üst limiti 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokol gereği, 3 milyon TL ve altında cirosu olan işletmeler azami 50.000 TL, 3 milyon TL ile 25 milyon TL(dâhil) arasında cirosu olan işletmeler ise azami 100.000 TL kredi kullanabilecek TOBB Nefes Kredisi kapsamında 50.000 TL kredi kullanan bir üyemiz yaklaşık 54.600 TL civarında ödeme yapacak olup, 100.000 TL kredi kullanan bir üyemiz ise, yaklaşık 109.200 TL civarında ödeme yapacaktır. Odalar tarafından TOBB Nefes Kredisi için belli bir kaynak taahhüdünde bulunulmaktadır. Odalarca taahhüt edilen mevduatın 10 katı kadarı, TOBB kaynağından tahsis edilen kredi limitine ilave edilmektedir. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası 3 milyon TL Nefes kredisine kaynak aktarmıştır. Bu zorlu süreçte üyelerimize kullanacakları kredi biraz olsun nefes aldıracak ve bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.
Deniz Bank Çukurova Bölge müdürlüğü yetkilileri de Nefes kredisi ile ilgili bilgiler vererek;
“DenizBank, Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak amacıyla, Cumhurbaşkanlığımızca açıklanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında,KOBİ’lere düşük faizli kredi sağlamak için hayata geçirilen ‘TOBB Nefes Kredisi’ projesinde katılımcı banka olarak yer aldı.
Banka,bu hassas süreçte elini tekrar taşın altına koyarak,TOBB ve KGF desteğinde yıllık yüzde 7,5 faiz oranı ile kredi kullandırıp, KOBİ’lere nefes aldıracak. Kredinin, 2020 senesinde 6 ila 8 ay anapara ve faiz ödemesi olmayacak, geri ödemesi ise 2021’de aylık eşit 12 taksitle yapılacak.
KOBİ’lerin ülke ekonomisine sağladığı katma değerin bilinciyle, esnafın ve küçük işletmelerin ihtiyaçlarına kolay, hızlı ve uygun maliyetle çözüm sunmayı öncelikleri arasında gören Deniz Bank,bu amaçla TOBB öncülüğünde yeni bir anlaşmaya imza attı.
Cazip vade ve oranlarıyla geçtiğimiz senelerde KOBİ’lere cansuyu olan TOBB Nefes Kredisiyeniden hayata geçirilirken, önceki iki projede de yer alan DenizBank, bu kez de katılımcı banka oldu.
TOBB ve KGF ile yapılan iş birliği kapsamında; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı oda ve borsa üyesi olan KOBİ’lere özel, 2020 yılında 6 ila 8 ay süreyle ana para ve faiz ödemesiz, 2021 yılında ise aylık ödemeli 12 eşit taksitli ve yüzde 7,5 yıllık faiz oranıyla Nefes Kredisi verilecek” denildi.


Paylaş
Kategori:
Etiketler: