Hatay Valisi Belen Mahalle Muhtarlarıyla Toplantı Gerçekleştirdi

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Paylaş

Valimiz Mustafa MASATLI , “Bulunduğumuz coğrafyanın medeniyetler coğrafyası olduğunu ve bu coğrafyada daha önce de 7 kez büyük depremler yaşadığını ancak 6 Şubat depreminin öncekilerden çok daha büyük ve yıkıcı olduğunu” dile getirerek “6 Şubat ve sonrası depremlerde, 25 binden fazla can kaybımız oldu. Maddî hasarın boyutu ise oldukça büyüktür. Bugün sabah 05.32’de de 4.8 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Çok şükür olumsuz bir durum meydana gelmemiştir. Bu sürecin altından, ancak güçlü bir Devlet yönetiminin varlığıyla kalkılabileceği unutulmamalıdır. Bu bakımdan Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki Devletimiz, hızlı karar alma mekanizmalarını devreye sokarak ilimizin, her alanda eş zamanlı ayağa kalkabilmesi için her türlü imkan ve kabiliyet seferber edilerek yaralarımız sarılmaktadır. Bugün geldiğimiz nokta, bu istikamette büyük yol katteğimizi göstermektedir.” dedi.

İlimiz genelinde iyileştirme, ihya ve inşa çalışmaları kapsamında şu ana kadar yapılan faaliyetlerden bahseden Valimiz; yıkılması ve enkazı kaldırılması gereken 267 bin bağımsız bölümden oluşan toplam 80 bin binanın, yıkım ve enkaz kaldırma işlerinde sona yaklaşıldığını belirtti. 297 bin hak sahibi vatandaşımızın olduğunu ve müşterek hak sahipliği düşüldüğünde bu sayının 240 bine indiğini belirterek 1970’den 6 Şubat’a kadar Ülkemiz genelinde meydana gelen tüm afetler sonucu ortaya çıkan hak sahipliği toplamının, ilimiz kadar etmediğini vurguladı. Afetin ilimize verdiği hasarın boyutunun ne denli büyük olduğunu ortaya koymak için bu verinin bile tek başına yettiğini ifade etti.

İlimiz genelinde yapılan çalışmalar içerisinde yer alan Konteyner kentler ve kalıcı konutlar hakkında da bilgi veren Valimiz, “Şu an itibarıyla Valilik olarak bizim yönettiğimiz, 50 bini aşkın konteynerimiz mevcut. Bunlarda kalan vatandaşlarımızın sayısı da 165 bine ulaştı. Kırsalda kalan vatandaşlarımıza da 12 bin konteyneri teslim ettik. Bunları da hesaba kattığımızda 210 bin insanımızın konteynerlerde barınmasını sağladık.” diyerek sözlerine şunları ekledi: “İlimizde bu zor süreçte ticari hayatın da sağlanması gerektiğini bildiğimizin için ilk günlerden itibaren prefabrik çarşılara da yoğunlaşarak onların yapımına başladık. Toplamda 6.283 adet planladığımız prefabrik iş yerlerinden 4258 adedini esnaf ve sanatkârlarımıza teslim ettik.”

Depremde her dört okul binasından birinin hasar gördüğünü ve buna rağmen okullarımızın açılışının yeni eğitim öğretim dönemine yetiştirildiğini belirten Valimiz, deprem öncesi 434 bin olan öğrenci sayısının haziranda 313 bine düştüğünü ve şu an 398 bine ulaştığını, aileler de katıldığında yaklaşık 350 bin insanımızın geri dönüşünün sağlanılmış olduğunun altını çizdi.

Kalıcı konutların yapılması noktasında Devletimizin uyguladığı TOKİ, Köy Evleri, Kentsel Dönüşüm ve Yerinde Dönüşüm yönteminin olduğunu dile getiren Valimiz, gelinen noktada istatistiki değerlerden bahsederek: “32.314 konutun TOKİ kapsamında yapımına devam edildiğini ve bu konutlardan 4-5 bin konutun 2023 Aralık sonuna kadar teslim alınacağını geri kalanın ise 2024 Temmuz- Ağustos gibi bitirileceğini söyledi. Bunun yanında 6847 köy evi ihalesinin yapıldığını ve 240 adedinin teslim edildiğini, 3.200 adedi işyeri toplamda 19.967 konuttan oluşan 2’si meydan 35’i konut projesi olmak üzere 37 kentsel dönüşüm projesinden 15 tanesine başlanıldığını,” dile getirdi.

Vatandaşlarımızın kendi sorumluluğunda olan ve yeri uygun olması koşuluyla zemin etüdü, projelendirme ve yapı denetimi Devletimiz tarafından yapılacak olan Yerinde Dönüşüm için de 99 bin vatandaşımızın başvuruda bulunduğunu hatırlatan Valimiz, ilimiz genelindeki yeni yapılan ve yapımı devam eden sağlık tesislerine de değinerek şunları söyledi: “Defne hastanemizin ameliyathaneleri tamamlandı ve tam kapasite hizmete açıldı.İskenderun Devlet Hastanesi’ni de on-on beş içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Antakya Devlet Hastanesi’nin yapımı hızla devam ediyor. Erzin, Payas ve Altınözü ilçelerimiz için de ihaleleri bitirdik, inşaat sürecine en kısa zamanda geçeceğiz.”

Belen Hükûmet Konağı’nın temelinin de aralık sonu ya da ocak başı gibi atılacağının müjdesini veren Valimiz, Valilik binamızın da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin küçük bir modelini oluşturduğu ve ihale aşamasında olduğu ve diğer ilçelerimizin hükûmet konaklarının yapımının devam ettiğini ve kurum kampüsleri oluşturarak Valiliğimize bağlı kurumların bir yerde olması sağlanacağını belirtti.

Havaalanının yapımının devam ettiğini ve ikinci bir pisttin yapılacağını, Belen yoluna birkaç aya kadar başlanacağına, Hassa-Dörtyol tüneline başlandığını belirten Valimiz, İlİmiz genelindeki küçük sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmaların da hız kesmeden devam ettiğini, vurguladı.

Muhtarlarımıza da özellikle seslenen Valimiz, “Sizlerle yüz yüze geldik ve yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı konuştuk. Yapacaklarımızı, süratle yapacağız. Sizlerden de gelen talep ve isteklerinizin notlarını alıp planlamalarımızı yapacağız. İnşallah daha güzel bir Belen’i hep birlikte inşa edeceğiz. Bu süre zarfında sizlerin de bize destek olarak çok çalışmanız gerekiyor. Birlik beraberlik içerisinde çalışıp ilimize ve vatanımıza en iyi hizmeti etmeliyiz” dedi.

Valimiz belirtilen istek ve talepleri ilgili kurumlara not ettirerek gerekli çalışmaların, bir an önce yapılıp konunun ivedilikle çözüme kavuşturulmasını istedi.


Paylaş
Kategori:
Etiketler: